Pegoes

 

Wijngaard

“Cooperativa Agrícola Santo Isidro de Pegões” bevindt zich in de regio ‘Terras do Sado’ in het Westen van Portugal.


PegoesGeschiedenis

Het startte allemaal toen de grote landheer en biermagnaat, José Rovisco Pais zijn Pegões-eigendommen doneerde aan het staatsziekenhuis van Lissabon. Op deze eigendommen implementeerde de regering een groot “kolonisatie”-project. Ze doneerden land aan duizenden landbouwers  en kijken toe op de aanplanting van 12.000 ha wijngaarden. Deze landbouwers werden ‘kolonisten’ genoemd.
De ‘Coöperatief’ werd opgericht op 1 maart 1958 om technische en logistieke ondersteuning te geven aan de ‘kolonisten’. Een deel van deze ondersteuning bestond uit het ontvangen en verwerken van hun druiven. De eerste Pegões wijnen werden toen geboren.

In het begin ontving de coöperatief financiële en technische ondersteuning van de Staat. Als gevolg van de  Portugese Revolutie in 1974 werd de coöperatief overgenomen en volgde een periode van instabiliteit.  Dit proces werd later omgekeerd en gedurende de laatste 15 jaar volgde de coöperatief een systematische strategie van modernisatie en financiële consolidatie met als doel continue verbetering van de kwaliteit en de waarde van zijn wijnen.

 Gedurende deze periode spendeerde de coöperatief ongeveer 7 miljoen Euro aan nieuwe vinificatieprocessen, uitrusting voor koude stabilisering en verscheidene batches nieuwe vaten voor fermentatie onder gecontroleerde temperatuur. Andere aankopen waren pneumatische en vacuüm persen, een modern bottelingsproces, etikettering en verpakkingslijnen, kelders voor wijnrijping met meer dan 1.000 vaten, verbeteringen aan gebouwen en toegangswegen enzovoort. Bovendien werden geavanceerde computersystemen geïnstalleerd voor administratieve en procescontrole doelen.