De Dourovallei situeert zich op 100 km ten oosten van Porto en strekt zich uit over 120 km in de richting van de Spaanse grens. De Douroregio begint aan de hoogten van Barqueiros en gaat tot Barca d’Alva. Het bevat delen van de districten Villa Real, Bragança, Guarda en Viseu. De bergen van Marão, Alvão en Montemuro beschermen de streek tegen Atlantische invloeden.

Zo ontstaat een uniek microklimaat (continentaal van karakter) met koude, natte en strenge winters, een hoge neerslag in het voorjaar en lange, bijzonder warme, hete en droge zomers. Bij elke bocht in de verschillende valleien, kunnen “terroir”eigenschappen sterk variëren. Zo zullen de druiven bij de rivier veel sneller rijp zijn dan deze gelegen op 400 tot 500 meter hoogte. 


real companhia velha

Van de totale oppervlakte van 250.000 ha is 40.000 ha benut voor wijnbouw. 30.000 wijnbouwers zijn hier actief.

In de wijngaarden is de densiteit van de wijnstokken maximaal 6.000 stuks per ha. De maximaal toegelaten productie  is 55 hectoliter per hectare.

De bodemstructuur is ideaal voor de groei van kwaliteitsdruiven. Hij bestaat vooral uit leisteen (90%) en graniet (10%). Leisteen is een poreus afzettingsgesteente, verticaal gevormd. De wortels moeten diep in de ondergrond doordringen op zoek naar water en voedsel, en bij hun lange ondergrondse zoektocht nemen ze mineralen met zich mee.