real companhia velha

Wijngaard

In het aanbod van Portugese wijnen heeft de Douro ons een bijzondere geschiedenis te vertellen.

Real Companhia Velha werd opgericht in 1756, bij koninklijk charter van Dom José I, op initatief van de Markies van Pombal. Bij de oprichting waren de belangrijkste wijnboeren van de Douro en voorname burgers van Porto betrokken.

Met de officiële erkenning van de Douro in 1758 is deze regio, na Chianti, het oudste wijnherkomstgebied ter wereld. Het was de opdracht van Real Companhia Velha om de herkomstregelgeving te definiëren, uit te voeren en te handhaven.

De Douro werd grondig gekadastreerd en ingedeeld in verschillende prijsklassen; elke import van wijnen uit andere regio’s werd verboden en de prijsdaling door vermenging van Dourowijnen met deze andere wijnen werd voorkomen. Later zijn verdere bepalingen uitgevaardigd o.a. op het vlak van een maximale aanplant, een maximale opbrengst, het verbod om meer dan 1/3 van zijn portovoorraad te verkopen, hebben geleid tot een beschermde productiekwaliteit en gecontroleerde prijzen.

Met de toetreding van Portugal tot de Europese Unie (1986) werden ook de regels van de vrije markteconomie van toepassing op de Portugese wijnmarkt. Het wegwerken van de beperkende concurrentiële bepalingen hebben geleid tot spectaculaire investeringen in de wijnbouw, een massale vernieuwing van aanplantingen en investeringen in vinificatieprocessen met een bijzondere kwaliteitsverbetering tot gevolg.  
    
 


(*) Aanpassingen van de regelgeving gebeurden in 1907, 1921 en in 1947/1948. De huidige officiële demarcatie als DOC (“Denominação de Origem Controloda”) dateert van 1982.