Kwalificaties


Bij de Douro wijnen kennen we de kwalificatie “Douro DOC” (“Denominação de Origem Controloda”). Naast andere bepalingen moeten deze wijnen o.a. gemaakt zijn op basis van “klassieke” Portugese druivenrassen. Veel gebruikte druivensoorten in de Dourostreek zijn: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão en Touriga Francesa.

Naast  “Douro DOC” is er de kwalificatie “Vinho Regional Trás-os-Montes” die van toepassing is als in de vinificatie ook andere druiven dan de Portugese soorten gebruikt worden (b.v. chardonnay, sauvignon). De benaming “Trás-os-Montes” is een aanduiding van de Douro regio die van de invloeden van de Atlantische Oceaan beschermd wordt door een tussenliggende bergketen. Vandaar ook “achter de bergen” (wat de betekenis is van “Trás-os-Montes”).

Bijkomend lezen we soms op etiketten “Reserva”, dit voor wijnen die minstens één jaar op houten vat gelagerd zijn. De aanduiding “Grande Escolha” staat dan weer voor een lagering op vat van 14 tot 16 maanden.  

De wijnen van Real Companhia Velha
     
Real Companhia Velha heeft bijzondere inspanningen gedaan om zijn wijnpotentialiteit te ontwikkelen en is nu een van de belangrijkste wijnproducenten in de Dourostreek. Zijn wijnareaal  bevindt volledig in de Cima Corgo, het middelste deel van de Douro, waar hij eigenaar is van  meer dan 1.000 ha van de belangrijkste kwaliteitsgronden.
Zijn wijngaarden zijn meestal georganiseerd in “Quintas”, het specifieke domein, landgoed of kasteel waaraan de wijngaarden verbonden zijn:

(1) “Quinta do Casal da Granja”
(2) “Quinta de Cidrô”
(3) “Quinta dos Aciprestes”

    Voorgaande houdt alleen rekening met Quinta’s voor de wijnproductie en niet met de Quinta’s gericht zijn op de productie van porto zoals o.a. de Quinta das Carvalhas (nabij Pinhão, met zijn 600 ha één van de grootste Quinta’s van de Douro), Quinta  do Corval en Quinta do Sibio.